B vitamini v hrani

B vitamini v hrani Ob uravnoteženi in redni prehrani le redko pride do pomanjkanja vitaminov skupine B. To je skoraj vedno povezano z enolično, industrijsko predelano hrano, ki vsebuje malo vitaminov, kar je posebno pogosto v sodobnem prehranjevanju.

Vitaminov skupine B lahko primanjkuje vsem skupinam ljudi, še najpogosteje pa starejšim, ki živijo sami in nimajo rednih in polnovrednih obrokov. Pomanjkanje teh vitaminov se lahko pojavi tudi pri strogih veganih. Preprečijo ga lahko z zavestnim uživanjem večjih količin raznolike rastlinske hrane, ki vsebuje vitamine skupine B.

Zmožnost absorpcije vitaminov iz hrane se z leti manjša (zato so starostniki znova rizična skupina), enako pa je pomanjkljiva absorpcija značilna za ljudi, ki imajo težave s črevesjem ali pijejo preveč alkohola, in za kadilce.

Kje najdemo vitamine skupine B

Najdemo jih v raznovrstni in polnovredni hrani:

  • Vitamin B1: kvas, stročnice, polnozrnata žita, oreščki, svinjina, jetra, tuna in krompir
  • Vitamin B2: jetra, meso, mleko, sir
  • Vitamin B3: kvas, jetra, meso, ribe, stročnice
  • Vitamin B5 (kalcijev patentonat): meso, stročnice, polnozrnata žita
  • Vitamin B6: kvas, jetra, ribe, stročnice, melone, zelje, neoluščen riž, oves, arašidi, orehi, jajca
  • Vitamin B7: drobovina, rumenjak, kvas, stročnice, cvetača
  • Vitamin B12: jetra, meso, jajca, mleko in mlečni izdelki
  • Vitamin B9 (folna kislina): zelena listnata zelenjava, jetra, drobovina, kvas, sadje
  • Vitamina B12 ne najdemo v nobeni rastlinski hrani, vsaj ne v obliki, ki bi bila primerna za človeški organizem. Če ga morete nadomestiti, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Ali ste vedeli?

Sadje in zelenjava sta odlična vira prehranskih vlaknin, vitaminov, mineralov in drugih bioaktivnih snovi. Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi ju pojedli vsaj 400 gramov na dan, vendar ju približno polovica Slovencev sploh ne je vsak dan. Podatki zadnje raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ, 2016) so ugodni. Povečuje se delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in ki redno zajtrkujejo, zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Uspeh lahko pripišemo ukrepom, ki se sistematično izvajajo že več let in so tudi del Nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje »Dober tek Slovenija« za obdobje 2015 – 2025.

Vir: http://www.nijz.si/sl/svetovni-dan-hrane-2018-vec-nezdravega-prehranjevanja-na-vzhodnem-delu-slovenije
B complex vitamini

B-complex
Poživite tok življenja!

B-complex je učinkovito, varno in kakovostno zdravilo, ki ga v lekarni lahko kupite brez recepta. Vsebuje popoln splet vitaminov skupine B, ki pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Spletni nakup