Kako se lahko pomanjkanje vitaminov skupine B kaže na koži, laseh in nohtih

Kako se lahko pomanjkanje vitaminov skupine B kaže na koži, laseh in nohtih Koža je največji človeški organ, saj pri odraslem človeku meri dober kvadratni meter in pol. Ima zelo pomembno varovalno nalogo, saj nas varuje pred zunanjimi vplivi in pred izgubo vlage ter preprečuje prodiranje škodljivih snovi v organizem. Pomembna je tudi za vzdrževanje telesne temperature. Na kožo vplivajo številni dejavniki – tako zunanji (npr. izpostavljenost soncu, kajenju in stresu) kot tudi podedovane lastnosti in drugi notranji dejavniki (npr. spremembe v delovanju notranjih organov, težave s prekrvitvijo). Za kožo je treba poskrbeti, saj kaže našo notranjost in zunanjost. Če opazite hrapavo, razpokano in luskavo kožo, vam primanjkuje vitaminov skupine B, zlasti vitamina B5. Razbarvanost kože lahko kaže na pomanjkanje vitamina B6. Luskinasta koža na nosu in razjede v ustnih kotičkih opozarjajo na pomanjkanje vitamina B2. Mastna luskavost, srbeča, vzdražena, razpokana in pigmentirana koža na delih telesa, ki so izpostavljeni svetlobi, pa kaže na pomanjkanje vitamina B3.

Vitamini skupine B so zelo povezani tudi z zdravimi in čvrstimi lasmi in nohti. Vitamin B2 (riboflavin) sodeluje pri sproščanju energije v telesu in odstranjuje strupe iz krvi. Kožo, lase in nohte ohranja zdrave in čvrste. Preprečevati pomaga tudi izpadanje las. Pri tem gre za pomanjkanje več vitaminov skupine B, kar je jasen znak, da telo ne dobiva dovolj hranilnih snovi, vzroki pa so seveda lahko zelo različni (presnovne in hormonske motnje, čustveni pretresi).

Naglo sivenje las gre pripisati pomanjkanju treh vitaminov B, in sicer B5, B6 in folne kisline, pa tudi pomanjkanju beljakovin.

B complex vitamini

B-complex
Poživite tok življenja!

B-complex je učinkovito, varno in kakovostno zdravilo, ki ga v lekarni lahko kupite brez recepta. Vsebuje popoln splet vitaminov skupine B, ki pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Spletni nakup