Vitamini skupine B in živčevje

Pri presnovi v živčevju imajo vitamini skupine B pomembno vlogo, saj prenašajo živčne dražljaje. Uravnavajo razpoloženje in umsko sposobnost, pomembno vplivajo na rast in obnovo celic ter na kakovost spanca. Tako izboljšujejo delovanje živčevja in pospešujejo njegovo regeneracijo ter izboljšujejo telesno odpornost.

Vitamin B1
(tiamin)
Sodeluje pri prenosu živčnih impulzov in tvorbi serotonina (hormona sreče), adrenalina (hormona za poživitev) in drugih živčnih prenašalcev.
Vitamin B3
(nikotinamid)
Sodeluje pri tvorbi serotonina (hormona sreče), ki je odgovoren za umirjenost, uravnovešenost in dober spanec.
Vitamin B6
(piridoksin)
Sodeluje pri tvorbi živčnih prenašalcev, ki prenašajo živčne dražljaje in tako določajo razpoloženje, ravnanje in spanje.
Vitamin B9
(folna kislina)
Sodeluje pri nastajanju serotonina (hormona sreče) ter noradrenalina in dopamina, ki sta odgovorna za prenos živčnih dražljajev.

Kako se pomanjkanje vitaminov skupine B kaže na živčevju

  • Pomanjkanje vitamina B1 povzroča bolezen, imenovano beriberi, ki se kaže z mišično šibkostjo, čustveno nestabilnostjo in motnjami zaznavanja.
  • Sindrom Korsakov je kronično pomanjkanje vitamina B1. Kaže se z motnjami spomina in z nadomestnimi izmišljotinami (konfabulacijami).
  • Pomanjkanje vitamina B3 naj bi povzročalo nespečnost, šibkost in duševno zmedenost.
  • Pomanjkanje vitamina B6 naj bi prispevalo k poslabšanju depresije in demence.
  • Pomanjkanje biotina naj bi zaviralo rast in povzročalo nevrološke motnje pri dojenčkih.

Pomanjkanje vitamina B12 naj bi povzročilo izgubo spomina in zmanjšanje spoznavnih (kognitivnih) funkcij pri starejših, saj se s starostjo zmanjšuje prehajanje vitamina B12 iz hrane skozi črevesno steno v kri.

Vitamini skupine B in živčevje

Vitamin B1 je prava hrana za možgane in živce, povezuje tudi možgane z mišicami. Poleg tega povečuje zmogljivost pomnjenja in izboljšuje razpoloženje. Spodbuja zdrav apetit ter pomaga pri prebavi in premagovanju potovalne slabosti. Žrtve pomanjkanja vitamina B1 so predvsem otroci, ki pojedo veliko sladkarij in hitre prehrane. Značilni znaki pomanjkanja tega vitamina pri otrocih (in pri odraslih) segajo od motnje koncentracije, težav pri učenju in motenj spanca do razdražljivosti, zato je pomembno, da jedilnik bogat z vitaminom B1. Najdemo ga predvsem v kvasu, mleku, mesu, stročnicah, neolupljenih zrnih žit, sadju in zelenjavi.

Sovražniki vitaminov skupine B

Večje količine sladkorja v prehrani močno poškodujejo in spremenijo črevesno floro, zato črevesne bakterije ne ustvarjajo več lastnih vitaminov skupine B. Sovražniki teh vitaminov so še črna kava, pravi čaj in alkohol.

B complex vitamini

B-complex
Poživite tok življenja!

B-complex je učinkovito, varno in kakovostno zdravilo, ki ga v lekarni lahko kupite brez recepta. Vsebuje popoln splet vitaminov skupine B, ki pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Spletni nakup