Vitamini

Kaj so vitamini?

Vitamini so organske snovi, potrebne za življenje. Bistveni so za normalno delovanje telesa, za uravnavanje presnove ter za rast in delovanje tkiv in organov. Vitamini sodelujejo v številnih ključnih presnovnih procesih v človeškem organizmu, kjer vsak posamezni vitamin prevzame njemu lastno specifično vlogo. Tako pomanjkanje že enega samega vitamina lahko vpliva na nastanek motnje v procesu presnove.

Vsak vitamin ima svojo vlogo. Noben ne more nadomestiti drugega vitamina ali kateregakoli hranila. Življenje brez osnovnih vitaminov ni mogoče.

Kako vitamini pridejo v naše telo?

Človeško telo večine vitaminov ne more tvoriti ali pa jih tvori v nezadostnih količinah. Sonce (ultravijolični žarki) pospeši nastajanje vitamina D v koži, črevesne bakterije proizvajajo vitamin K in biotin. Vitaminov A, E, C, B1, B2, B6, B12, folne kisline in kalcijevega pantotenata pa telo ne more tvoriti samo, zato jih moramo vnesti s hrano ali z vitaminskimi izdelki.

Vitamini

Kakšna je razlika med vodotopnimi vitamini in vitamini, ki so topni v maščobah?

Vodotopni vitamini, kot so vitamini skupine B ter vitamin C se nahajajo predvsem v sadju, zelenjavi in žitnih izdelkih. Medtem ko v maščobah topne vitamine: A, D, E in K, najdemo zlasti v rastlinskih maščobah, npr. v olju in oreških.

Vodotopni vitamini so topni v vodi, zato je njihova presnova hitra. Tudi izločajo se iz telesa zelo hitro, preko naravnih izločil – kože in ledvic. Vodotopne vitamine moramo redno uživati, saj ustvarjene zaloge zadostujejo le za nekaj tednov. V maščobah topni vitamini se počasi presnavljajo. Telo jih sprejme enako kot maščobe in jih skladišči v maščobnem tkivu. Če jih s hrano zaužijemo premalo, lahko telo potrebam do neke mere zadosti z zalogami.

Vsi vitamini pa so bolj ali manj občutljivi na toploto, svetlobo in zrak oz. kisik. Zato živila, ki so bila izpostavljena prevozu, skladiščenju, predelavi ali kuhanju, vedno vsebujejo manj vitaminov kot surova, nepredelana živila. V evoluciji človeške in živalske presnove, ki je odvisna od vitaminov, niso bile predvidene dolge transportne poti za sadje in zelenjavo, skladiščenje, kuhanje in pečenje ter industrijska predelava in obdelava.

B complex vitamini

B-complex
Poživite tok življenja!

B-complex je učinkovito, varno in kakovostno zdravilo, ki ga v lekarni lahko kupite brez recepta. Vsebuje popoln splet vitaminov skupine B, ki pospešujejo presnovo ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin.

Spletni nakup